מהי עמילות מכס, מהן החובות המשפטיות של עמיל מכס ומה חשוב לכל יבואן לדעת?

מהי עמילות מכס ומה חשוב לכל יבואן לדעת בנושא?

עו"ד דניאל בכר 

במהלך הליווי המשפטי, שאני ועורכי הדין במשרד מעניקים בין היתר, למשלחים בינלאומיים, עמילי מכס, ספקים, יבואנים, יצואנים ועוד, במגוון רחב של סוגיות והיבטים משפטיים מורכבים ביניהם: סוגיות חוזיות, סכסוכים עסקיים, סוגיות לוגיסטיקה, לרבות השהייה ואחסון סחורות, סוגיות ביטוחיות ועוד' אנו נתקלים לא מעט פעמים, בשאלות לגבי האחריות של עמיל המכס ותפקידו. וכן, שאלות בנושא תצהיר יבואן והסנקציות על אי מילויו.

לכן, החלטתי לענות עבורכם באופן מדויק ותמציתי על השאלות הנפוצות, שעולות בנוגע לנושאים אלה, ולגבי ההיבטים המשפטיים הנלווים להם:

מהו עמיל מכס?

עמיל מכס שמוכר גם בשם סוכן מכס, הוא אדם שפועל בשם היבואן או היצואן מול רשויות המס, במטרה להסדיר את מעבר הסחורות שמיובאות או מיוצאות מהארץ. עמיל המכס נדרש להיות בקיא בכל הנוגע להליכים ולתהליכים הנדרשים למעבר הסחורה. הם כוללים, בין היתר, מילוי טפסים הוצאת אישורים סיפוק רישיונות מתאימים, ותשלום המיסים הנדרש, בהתאם לאופי הסחורה המועברת, על מנת לחסוך בזמן ובעלויות עבור שולחיו.

עמיל המכס נדרש לרוב, לעבור מבחנים ותקופת התמחות, במטרה להכשירו בצורה המיטיבית לתפקיד המאתגר. אחריהם זוכה להסכמה של סוכן מכס מורשה ונרשם בפנקס סוכני המכס של רשות המיסים.

רשות המיסים מפרסמת את תעריף המכס ומסקניה, בו לכל מוצר מוצמד קוד, המאפשר לעמיל המכס לסווגו על מנת לדעת מה יהיו שיעורי המס , האישורים, הרישיונות, התקנים ושאר התנאים הנדרשים על מנת לייבאו לארץ.

כחלק מתפקידו של עמית המכס, עליו להציג בין היתר, את המסמכים הבאים לשחרור הסחורה: שטר מטען, חשבונית ספק, רשימת תכולה או אריזה, ייפוי כוח לחברת עמילות המכס, תצהיר יבואן, מסמכי העדפה, הצהרות אישורים ורישיונות מתאימים ועוד.

האם עמיל מכס צריך לשאת בחובות האחסנה השונים של סחורה?

לא. יובהר כי עמיל מכס אינו מחויב לשאת בחובות של אחסנה של מכולות, כאשר הן מגיעות לנמל היעד. האחריות בחיוב האחסנות הן של יבואן או של הספק מארץ היעד. האחסנות משולמות או ישירות לחברות האחסנה, על ידי היבואנים או באמצעות המשלחים הבינלאומיים ו/או עמילי המכס כצינור להעברת התשלום. אך, הם לא אלו החייבים בתשלום.

מהו תצהיר יבואן?

תצהיר יבואן הוא טופס שבאחריות היבואנים או נציגיהם למלא. במסגרתו, הם מגישים דו"ח עבור הספקים עימם הם עובדים. מטרתו: חישוב הערך המלא של העסקה ביניהם, לרבות העלויות הנלוות.

קיימים שני סוגים של תצהירי יבואן:

תצהיר שנתי – במסגרתו ימלאו היבואנים את הטופס עבור כל אחד מהספקים. הטופס נדרש למילוי ע"י יבואנים המדווחים על יבוא מסחרי, שערכו מעל 5,000 דולר. לתצהיר יש לצרף העתק מחשבון ספקים והסמכים או הסכמות עם הספקים. יבואן שקיבל פטור מיוחד, ומוגדר כ-"יבואן מאושר" המייבא באמצעות סוכן מכס שהוגדר כ"גורם כלכלי מאושר", יהיה פטור מהגשת התצהיר מדי שנה.

תצהיר תקופתי – להצהרת יבוא ספציפית של משלוח, מיועד למקרים בהם יש שוני בין נתוני התצהיר התקופתי לבין הצהרת היבוא במשלוח ספציפי. אתר רשות המיסים כולל טפסים מקוונים למילוי התצהיר. הטפסים זמינים בעברית, אנגלית וערבית, למילוי תצהיר מקוון יש להשתמש בכרטיס חכם, אם אין ברשותכם כרטיס כזה, קיימות הנחיות בטופס כיצד תוכלו בכל זאת להגישו.

כיבואנים עליכם למלא תצהירים חדשים במידה אתם עובדים עם ספק חדש, חידוש תצהיר שפג תוקפו, נגמר הפטור להגשת התצהיר, שינוי בתצהיר הקודם לגבי המשך העבודה בעתיד עם הספק, עליכם להשיב לכל השאלות בטופס, ותשובה שגויה עלולה להיחשב עבירה על החוק

מי הם הגורמים שרשאים להגיש תצהיר זה?

עורכי דין או רואי חשבון שעובדים בעסק

סמנכ"לים ומנהלי כספים

היבואנים עצמם

בעלי החברה

מהן הסנקציות על מילוי תצהיר בצורה שגויה?

מילוי תצהיר בצורה שגויה עלול להביא את רשויות המס לפתוח בחקירה, במסגרתה הם יבחנו את נהלי יבוא הסחורה ואת מערכת היחסים ביניכם לכלל הגורמים השונים, איתם התקשרתם במסגרת יבוא הסחורה. הסנקציות יכולות להכיל הן דרישה לתשלום גרעון מיסים, הכולל ריבית והצמדה וקנסות שונים, והן עונשי מאסר.

לסיכום, יובהר כי כל מקרה נדרש לבחון לגופו. במקום בו יש ספק האם עמיל מכס חייב תשלום כזה או אחר, או טיפל בצורה טובה או רשלנית צריך להיבדק. אין לראות במאמר ייעוץ משפטי המתחשב בצרכים של כל אדם וארגון.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

שאלות? השאירו פרטים ונשמח לעזור